Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 030-6590800
  • vanhaarlem@uwfinancieeladviseur.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

  •  030-6590800

Huis kopen voor starters steeds moeilijker

Het IMF heeft Nederland opgeroepen om hypotheken tot maximaal 90 procent te verstrekken. Dit zou een grote klap zijn voor starters.

Tot een paar jaren geleden konden huiseigenaren hun huis plus bijkomende kosten nog volledig financieren. Zelfs tot ver boven de aanschafwaarde van de woning. Enige tijd geleden is die grens al verlaagd tot maximaal 101% van de koopsom. En volgend jaar zakt dit percentage zelfs naar 100 procent. Dat betekent, dat een koper tegenwoordig steeds meer eigen geld moet meenemen. Het IMF moedigt Nederland aan om nog verder te gaan. Tot 90 procent financieren moet de norm worden. Volgens het Centraal Planbureau (CPB) treft dit vooral starters.

Eerst jaren sparen voor een huis

In vergelijking met de ons omringende landen kun je in Nederland veel lenen met een huis als onderpand. Want in veel landen is die 90%-norm al heel gebruikelijk, maar de overgang van volledig financieren naar nog maar voor 90 procent financieren is groot. Starters zouden eerst jaren moeten sparen om voldoende eigen vermogen bij elkaar te krijgen. Volgens het CPB zouden zeven op de tien starters hun koopplannen voorlopig helemaal moeten bevriezen. Ook huiseigenaren die door willen stromen naar een ander huis zullen er last van ondervinden. Een derde van de doorstromers moet de verhuisplannen zelfs fors uitstellen.

Een tekort tot 12.000 euro

De CPB gaat er vanuit dat huishoudens ongeveer 8.000 tot 12.000 euro tekort komen voor het kopen van een huis. Dat komt neer op een (er zal gespaard moeten worden) uitstel van drie tot vijf jaren. Door het zakken van de maximale hypotheek in 2018 naar 100 procent, moet het kopen van een huis op zich al tot drie jaren uitgesteld worden. Een nóg verdere verlaging van de maximale hypotheek zal ongetwijfeld een negatief effect hebben op de hele huizenmarkt.

Niet alleen het IMF pleit voor een verlaging van de maximale hypotheek

Ook De Nederlandsche Bank (DNB) pleit voor een dergelijke verlaging van de maximale hypotheek. In hun beleving zou dat de financiële weerbaarheid van jonge huiseigenaren verbeteren. Een verrassende uitspraak van DNB want tot 2008 mochten banken absurd hoge bedragen aan hypotheek verstrekken aan consumenten. Sindsdien is de maximale hypotheek verlaagd naar op dit moment 101 procent en de hypotheekvormen waarin maandelijks op de schuld wordt afbetaald zijn naar voren geschoven. Nu wil DNB verdere sancties om de financiële weerbaarheid te vergroten.

Op zich is het natuurlijk een prima gedachte om te hoge schulden te voorkomen. Maar de vraag is of de nu gekozen insteek de enig juiste is.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 08-06-2017. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.