Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 030-6590800
  • vanhaarlem@uwfinancieeladviseur.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

  •  030-6590800

Je partner overlijdt. Wat nu?

Een overlijdensrisicoverzekering wordt vaak afgesloten bij het kopen van een huis. Maar er zijn heel wat meer argumenten om een dergelijke verzekering af te sluiten.

Het overlijden van een gezinslid is een zware emotionele klap. Wat dan vaak ook nog eens wordt verergerd door financiële gevolgen ervan. Want over het algemeen is het huishouden ingericht op twee inkomens. Waarvan er dus één wegvalt.
Om zo'n financiële ramp te voorkomen kan het goed zijn eerst eens goed na te gaan wat eigenlijk al geregeld is en of dat voldoende is. Of niet. 

Waar heb je recht op bij overlijden van je partner?

Bij overlijden kan onder voorwaarden recht bestaan op een ANW uitkering. Een van die voorwaarden is, dat er minimaal één kind onder de 18 jaar tot het huishouden behoort. De ANW kan ook een uitkering doen wanneer jijzelf, als achterblijvende partner, (deels) arbeidsongeschikt bent. Logisch gevolg is dan ook, dat de ANW-uitkering gelijk al weer vervalt zodra het jongste kind 18 is geworden. 
Een ANW-uitkering is laag en wordt ook nog eens beïnvloed door 'ander inkomen'. Daarom is die ANW ook zeker geen voorziening om volledig op te vertrouwen.
Een tweede regeling is een eventueel nabestaandenpensioen vanuit de werkgever van de overledene. Dat kan wel doorlopend zijn. Maar hoeveel dat is hangt weer van de regeling en het laatste inkomen af. 

Wat kun je aanvullend regelen?

Bij overlijden moet de rest van het gezin financieel wel in staat zijn om de draad weer op te pakken. En dan is het natuurlijk bepaald onwenselijk dat de achterblijvers moeten verhuizen omdat de woonlasten niet meer op te brengen zijn.
Een overlijdensrisicoverzekering verstrekt een eenmalige uitkering bij overlijden van de verzekerde. Vooral voor gezinnen met nog opgroeiende kinderen kan deze verzekering onmisbaar zijn. Want kinderen opvoeden (en laten studeren) brengt nu eenmaal hoge kosten met zich mee. En dat moet ook doorgang kunnen vinden wanneer 1 inkomen wegvalt.

Hoe hoog moet het verzekerd bedrag zijn?

Hoeveel geld heb je nodig om het huishouden draaiende te houden? Dat is een lastige vraag. Je weet namelijk niet wanneer iemand overlijdt en hoe je financiële situatie op dat moment is. Het blijft een inschatting, die mede wordt bepaald door de vraag hoe hoog de vaste lasten van het huishouden zijn.
Maar met een uitkering van bijvoorbeeld 100.000 euro kan het gezin de zaken weer redelijk op orde brengen en het leven weer oppakken.

Wordt de hypotheek afbetaald bij overlijden?

Bij het afsluiten van een hypotheek wordt een overlijdensrisicoverzekering vaak door de geldgever verplicht gesteld. Maar bij het bepalen van de hoogte wordt nog heel wat vrijheid gegeven. Want het bedrag dat aan hypotheek overblijft moet voor de achterblijvers wel betaalbaar zijn.
Met een huurhuis speelt eigenlijk precies hetzelfde. De huur gaat namelijk niet omlaag na overlijden van één van de huurders. Huurders hebben dus ook veel belang bij een overlijdensrisicoverzekering. 

Maar hoe, hoe hoog, welke looptijd en bij welke verzekeringmaatschappij, dat zijn zaken die we graag in een persoonlijk gesprek bekijken. 


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 04-07-2017. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.