Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 030-6590800
  • vanhaarlem@uwfinancieeladviseur.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

  •  030-6590800

Bouw je eigenlijk wel genoeg pensioen op?

Je gaat een keer met pensioen. Maar hoe ziet het inkomen er dan uit?

De meeste Nederlanders houden zich er pas een paar jaren vóór de pensioendatum mee bezig. En dat komt natuurlijk vooral omdat de materie vaak knap ingewikkeld is. Met name de pensioenoverzichten laten zich maar moeilijk lezen. 

En wanneer iemand de afgelopen jaren meerdere werkgevers heeft gehad wordt het overzicht vaak helemaal duister. Moet je ze optellen? Zijn de oude pensioenen geindexeerd? Loopt een eventueel nabestaandenpensioen nog door? Daarom met dit artikel even tijd voor wat meer helderheid. 

Iedereen heeft recht op een AOW-uitkering

Het eerste deel van het oude-dags-inkomen bestaat uit de wettelijke AOW. Partners krijgen daar ieder 50 procent van (samen dus 100 procent). Een alleenstaande krijgt iets meer, namelijk 70 procent.
Maar wie geen aanvullend pensioen heeft opgebouwd, zal het straks dus moeten doen met alleen een uitkering uit de AOW. En dat is echt niet veel. Het is zelfs minder dan het minimum inkomen.

Op hoeveel pensioen mag je rekenen?

Maar bovenop die AOW kan dan´pensioen´ worden uitgekeerd. Hoeveel dat wordt, is natuurlijk afhankelijk van de vraag of je bij de vorige werkgevers ook echt hebt kunnen deelnemen aan een pensioenregeling. Ben je op dit moment nog steeds deelnemer, dan krijg je jaarlijks een overzicht van je rechten uit die regeling. En van de zogenaamde 'slapende rechten' (de vorige pensioenregelingen) krijg je eens per vijf jaar een overzicht. Alles bij elkaar een stevige papierwinkel. 

Toch is het mogelijk om van al die rechten samen wat meer inzicht te krijgen zonder de papieren op te zoeken. Via Mijnpensioenoverzicht.nl kun je de opgebouwde rechten inzien. Ook de rechten opgebouwd in vorige pensioenregelingen vind je daarin terug.
Je ziet in één oogopslag wat je vanaf pensioengerechtigde leeftijd uitgekeerd krijgt. Van de huidige regeling zie je wat er tot op heden opgebouwd is en wat je nog kunt opbouwen tot je pensioendatum. Je kunt bovendien zien wat de nabestaanden aan pensioen uitgekeerd krijgen na jouw overlijden. Het inloggen gaat met de DigiD code.

Maar wat heb ik eigenlijk nodig na pensionering?

Er wordt vaak gezegd dat werknemers een pensioentekort hebben wanneer ze later geen 70 procent van het laatstverdiende loon ontvangen. Toch is dat niet altijd waar. Want of je een echt tekort hebt is eigenlijk alleen maar afhankelijk van de vraag hoeveel inkomen je straks nodig hebt. En dat kan iets heel anders zijn dan simpelweg 70%.

Hierbij speelt bijvoorbeeld de eigen woning een grote rol. Heb je op de pensioendatum nog hypotheeklasten, of is de hypotheek dan al helemaal afbetaald? En hoe zit dat met andere leningen?
En denk ook aan de kinderen. Kost hun studie dan nog steeds geld?
Tot slot spelen natuurlijk ook de persoonlijke wensen nog een rol. Wil je bijvoorbeeld direct na de pensioendatum gaan reizen? Het moet financieel wel mogelijk zijn. 
Kortom, het gaat er om na te gaan hoeveel inkomen straks nodig is, met de vraag of het pensioeninkomen dan toereikend zal zijn. 

Een pensioentekort (deels) dichten

Wie aan loopt tegen een pensioentekort heeft een paar mogelijkheden om de gaten te dichten. Je kunt bijvoorbeeld overwegen oude pensioenrechten over te dragen naar de huidige pensioenregeling. Soms kan dat extra pensioen opleveren.
Een andere optie is om lijfrentekapitaal op te bouwen. Periodiek leg je dan een bepaald bedrag apart op een lijfrenterekening. Een inleg die overigens aftrekbaar kan zijn voor de inkomstenbelasting. En tegen de tijd dat je met pensioen gaat neem je dat lijfrentekapitaal in termijnen weer op. Uiteraard komt ook dan de fiscus zich melden. Maar in die constructie kun je soms aardig spelen met verschillen in belastingdruk.

Versneld de hypotheek aflossen is natuurlijk ook een mogelijkheid. Net als extra sparen. 

Hoe dan ook...

Wie straks met pensioen wil, zal graag over voldoende inkomen willen beschikken. En dan kan het goed zijn daar tijdig over na te denken. 


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 15-02-2018. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.