Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 030-6590800
  • vanhaarlem@uwfinancieeladviseur.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

  •  030-6590800

Spaarrente nu echt bijna nul. Wat zijn de alternatieven?

De ING heeft de spaarrente verlaagd naar 0,02 procent. De Rabobank zit nog op 0,03 procent. Is het tijd voor een alternatief voor het sparen?

De spaarrente is nog net niet negatief, maar we zitten er niet meer ver van af. Er zijn banken die een hogere spaarrente bieden, maar hoger dan 0,25 procent kom je niet. Voor een hogere spaarrente kon je in betere tijden kiezen voor een deposito, maar dat loont ook nauwelijks nog. De ING biedt een deposito met een looptijd van tien jaar aan tegen een rente van 0,01 procent. Je zet je spaargeld dus tien jaar vast en je krijgt nog minder rente dan op een reguliere spaarrekening.

Gaat de spaarrente negatief worden?

De ING topman Ralph Hamers gaf onlangs aan dat de bank een negatieve spaarrente overweegt. Banken hebben ons spaargeld liever niet, maar Nederlanders sparen juist steeds meer. Een topman van een bank zou de optie van een negatieve spaarrente niet noemen als ze het echt uit zouden sluiten. De drempel om de stap te zetten is wel hoog. Vermoedelijk zijn de banken ook bang voor de reacties van hun klanten. De bank die als eerste de stap zet naar een negatieve spaarrente, zal veel negatieve publiciteit over zich heen krijgen.

Toch maar in een oude matras sparen?

Het moeten betalen om te mogen sparen druist in tegen ons idee van geld gunnen aan een bank. Je moet al jaren genoegen nemen met een zeer lage rente, ervoor moeten betalen kan de druppel zijn om op te stappen. Helaas is het niet zo simpel. Je spaargeld opnemen en thuis in de matras (of op een andere plek) stoppen is geen slimme actie. Stel dat er brand ontstaat. Of mensen die het weten breken in en nemen het spaargeld mee. Je bent ook niet goed verzekerd tegen dit soort dreigende gevaren. In de inboedelverzekering is contant geld maar tot een beperkt bedrag meeverzekerd.

Met geld jouw schulden afbetalen

De rentes op schulden zijn naar verhouding nog steeds hoog. Een deel van je spaargeld gebruiken om deze schulden af te lossen kan dan een betere investering zijn. Houd wel voldoende spaargeld achter de hand voor tegenvallers. Het is namelijk niet de bedoeling dat je geen buffer meer overhoudt. Hoeveel je achter de hand moet houden is een lastige inschatting. Maar een aardige stelregel is, dat je minimaal 5 x het maandelijkse netto inkomen achter de hand zou moeten hebben voor onverwachte tegenvallers. 

De hypotheek aflossen met spaargeld

Met spaargeld jouw hypotheekschuld verlagen pakt gunstig uit voor de maandlasten, maar ook hier geldt: pas op wat je investeert. Je kunt het geld namelijk niet weer terughalen. De besparing op de maandlasten valt vaak ook tegen door de huidige lage hypotheekrentes. Maar de besparing is vaak heel wat hoger, dan de rente op de spaarrekening. Aflossen op de hypotheek kán dus een goede actie zijn. Kán, want bij een spaarhypotheek zou het juist weer onverstandig kunnen zijn.

Beleggen

Beleggen kan ook nog een optie zijn, maar dat brengt natuurlijk weer risico’s met zich mee. En jouw omstandigheden bepalen eigenlijk of dit een goed scenario zou kunnen zijn.

Kortom: zit je in de comfortabele positie dat je over (veel) spaargeld beschikt? Laten we dan eens rustig samen nagaan welk alternatief de voorkeur zou verdienen. 


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 03-09-2019. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.