Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 030-6590800
  • vanhaarlem@uwfinancieeladviseur.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

  •  030-6590800

Hypotheekrente 30 jaar vast? Daarom dus!

Door het kiezen van een korte rentevaste periode in de hypotheek profiteer je van een lage hypotheekrente. Maar waarom zou je dan toch de rente voor langere tijd willen vast zetten? 

Kiezen voor een rentevaste periode van vijf jaar geeft je recht op een hypotheekrente van ongeveer 1 procent. Kies je voor een periode van 20 jaar, dan betaal je ruwweg 1,5 procent. En 30 jaar vast is zelf al mogelijk voor net iets meer dan 2 procent. Het verschil uitgedrukt in euro’s is groot. En dat maakt het verleidelijk dan toch maar te kiezen voor een korte rentevaste periode. Maar welk tarief krijg je aangeboden wanneer je jouw korte rentecontract straks weer moet verlengen?  

De lage hypotheekrentes maken huizen betaalbaar

In de afgelopen jaren zijn de huizenprijzen hard gestegen. Dat is waarschijnlijk mede mogelijk gemaakt door de lage rentestand. Een hypotheekrente van bijvoorbeeld 4 procent zou koophuizen minder betaalbaar maken. Minder Nederlanders zouden dan in staat zijn om te kopen.
Als je met koopplannen rond loopt, kun je de plannen om deze reden beter niet jaren voor je uit schuiven. Hoe lang de hypotheekrentes nog zo laag staan weet niemand, maar ze gaan een keer weer stijgen. Ook als jouw huidige rentevaste periode binnenkort afloopt kun je profiteren van de lage rente.

Wat is het verschil in maandlasten?

Voor de voorbeeldberekening gaan we uit van een nieuw gesloten hypotheek voor 240.000 euro. Uitgaande van een hypotheekrente van 1 procent betaal je dan dus in de eerste maand 200 euro per maand aan rente. Uiteraard wordt die rente steeds lager doordat de hypotheek (vanwege de verplichte aflossingen) ook steeds lager wordt.
Hoe anders ligt dat wanneer je een aantal jaren later een huis zou kopen bij een rente van 4%. Wanneer op dat moment ook weer een hypotheek nodig zou zijn van 240.000 euro, bedraagt de maandrente ineens 800 euro. 4 keer zoveel dus.  De verwachting is overigens niet dat de rentes de komende jaren sterk zullen stijgen, maar zekerheid heb je daar niet over. Nu kiezen voor een langere rentevaste periode wapent je tegen sterke rentestijgingen.

Wat gaan de hypotheekrentes doen de komende jaren?

Voor 2019 en 2020 verwachten economen nog geen sterke stijgingen, maar het woord zegt het al, het zijn 'verwachtingen'. Macro-economisch zijn er nu eenmaal veel onzekerheden die roet in het eten kunnen gooien. Over een nog langere termijn is er dus eigenlijk niets over te zeggen.
Over de afgelopen jaren zijn de voorspellingen van de economen van de grote Nederlandse banken redelijk goed uitgekomen. Maar bij het kopen van een huis moet je op langere termijn denken. 5 of 10 jaar na vandaag kunnen de rentes veel hoger uitkomen. En wanneer je uitgerekend in die periode jouw hypotheekrentecontract moet verlengen kan dat erg zuur zijn. 

Je kunt de hypotheekrente ook te lang vastzetten

Houd bij het kiezen van een rentevaste periode wel rekening met jouw eigen plannen. Verwacht je over 10 jaar jouw huis te verkopen en te verhuizen naar een huurappartement? Kies dan zeker niet voor een rentevaste periode van 20 jaar. Met andere woorden, de zekerheid van vaste maandlasten moet je wel van kunnen profiteren. Anders maak je de maandlasten onnodig hoog.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 26-09-2019. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.