Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 030-6590800
  • vanhaarlem@uwfinancieeladviseur.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

  •  030-6590800
24-10-2019

Let op - sieraden maar beperkt verzekerd op inboedelverzekering

In de inboedelverzekering zijn sieraden meeverzekerd, maar die dekking is beperkt. In de polisvoorwaarden staat het maximum waar je voor verzekerd bent. Is dat voldoende?

Een inboedelverzekering biedt dekking tegen bepaalde risico’s aan je bezittingen in huis. Verzekeraars proberen de dekking zo goed mogelijk af te stemmen op de wensen van verzekerden. In een ver verleden boden deze verzekeringen uitsluitend dekking tegen het risico van brand. Tegenwoordig is de extra uitgebreide inboedelverzekering de meest gebruikelijke vorm. Naast brand biedt deze verzekering onder andere ook dekking tegen storm, inbraak en bepaalde gevallen van waterschade.
Maar verzekeraars hebben voor kostbaarheden een maximaal uitkeringsbedrag in de voorwaarden opgenomen.

Maximale uitkering voor sieraden?

Het is belangrijk om het verzekerd bedrag in de inboedelverzekering zo goed mogelijk af te stemmen op de waarde van de inboedel, maar dat wil nog niet zeggen dat sieraden ook goed verzekerd zijn. Jouw inboedel is bijvoorbeeld verzekerd voor 50.000 euro. Maar in de polis zal ook nog een maximum bedrag aan uitkering opgenomen zijn voor kostbaarheden, waaronder sieraden.
De hoogte van dit bedrag verschilt per verzekeraar. De ene verzekeraar geeft aan maximaal 2.500 euro aan sieraden mee te verzekeren. Een andere verzekeraar biedt standaard dekking tot 15.000 euro. Is het maximale bedrag voldoende? Of moet je je extra verzekeren?

Klopt de schatting van de waarde van de sieraden nog?

De waarde van goud is in de afgelopen tien jaren sterk gestegen. Ook zilver is sterk in waarde gestegen. Hiermee moet rekening worden gehouden. In het verleden heb je de waarde mogelijk laten taxeren of inschatten. Om geen vervelende verrassingen te krijgen bij schade kan het verstandig zijn om de waarde opnieuw te laten bepalen.

Wat zijn de gevolgen van een te laag verzekerd bedrag?

Voor sieraden kun je op twee manieren onderverzekerd zijn. Het totaal verzekerd bedrag van de inboedel kan te laag zijn. In dat geval ben je onderverzekerd en krijg je bij een schade niet het volledige schadebedrag uitgekeerd.
Je bent ook onderverzekerd indien de waarde van je sieraden hoger ligt dan de maximale vergoeding in de verzekering. Stel, in de inboedelverzekering is opgenomen dat sieraden voor maximaal 6.000 euro zijn meeverzekerd. Bij een inbraak wordt voor 10.000 euro aan sieraden meegenomen. De verzekeraar zal niet meer dan 6.000 euro uitkeren.

Aanvullende kostbaarhedenverzekering afsluiten

Wanneer je je ongerust maakt over de verzekerde waarde van jouw sieraden, zullen we eerst moeten nagaan voor welke waarde de inboedel verzekerd zou moeten zijn. Plus uiteraard voor welk bedrag de sieraden verzekerd zouden moeten zijn. Als daar 'gaten' in zijn gevallen, zullen we iets 'aanvullends' moeten doen. 
Dat kan d.m.v. een afzonderlijke aantekening op de inboedelverzekering. Dat is de goedkoopste oplossing. Maar je kunt er ook voor kiezen om voor de totale waarde aan sieraden een speciale verzekering af te sluiten. De kostbaarhedenverzekering biedt namelijk een uitgebreidere dekking in vergelijking met de inboedelverzekering. De kostbaarhedenverzekering biedt bijvoorbeeld ook dekking tegen verlies. Schade door verlies is niet te claimen op de reguliere inboedelverzekering.

Door de waarde van bepaalde kostbare bezittingen te (laten) schatten, kun je voorkomen dat er bij schade een probleem ontstaat. Samen kunnen we de verzekeringen zo goed mogelijk afstemmen op je persoonlijke situatie.

Meer weten of persoonlijk advies?

Gegevens