Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 030-6590800
  • vanhaarlem@uwfinancieeladviseur.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

  •  030-6590800

Schulden? Zo kom je er vanaf!

Schulden probeer je in eerste instantie zelf op te lossen, maar wat als het niet lukt? Wat is de juiste manier van handelen?

Schulden ontstaan vaak geleidelijk. Het begint met kleine achterstanden, waarna het probleem steeds groter wordt. Want om de achterstanden weer in te lopen is extra geld nodig. De achterstanden worden op termijn ook nog eens verhoogd met kosten zoals administratiekosten of de kosten van een deurwaarder. En als je er dan niet op tijd bij bent kan het probleem onoplosbaar lijken.
Gelukkig kun je in een vroeg stadium van de achterstanden zelf nog actie ondernemen.

Maak afspraken met de schuldeisers

Het kan gebeuren dat je een keer niet aan de betalingsverplichtingen kunt voldoen. Dat hoeft nog geen probleem te zijn. Met de schuldeiser kun je meestal wel een regeling treffen bij een achterstand die nog te overzien is.
Zodra er meer schuldeisers zijn en een achterstand meerdere maanden bestaat, wordt het afspreken van een realistische terugbetaalregeling lastig. Het maken van afspraken die je niet na kunt komen heeft namelijk geen zin.

Wat als het treffen van een regeling niet meer lukt?

Lukt het niet om afspraken te maken met de schuldeisers? Steek dan zeker niet je hoofd in het zand, maar kom gelijk in actie. Neem contact op met de gemeente voor hulp. Zij ontvangen namelijk geld van de Rijksoverheid voor het helpen van inwoners met schulden. Hoe ze hulp bieden bepalen ze zelf, en dat zal dus ook verschillen per gemeente. Ze kunnen jou ook koppelen aan een persoon of instantie die de noodzakelijke hulp biedt.

Er zijn verschillende soorten van hulp

Er zijn legio mogelijkheden voor de gemeente om hulp te bieden. Ze kunnen bijvoorbeeld met cursussen en trainingen hulp bieden, maar daar heb je onvoldoende aan om de bestaande schulden op te lossen. Effectievere manieren van hulp in dat stadium zijn:

  • Minnelijk traject
  • Wettelijk traject
  • Budgetbeheer

Wat houdt een minnelijk traject in?

In dit traject maakt de gemeente afspraken met schuldeisers over de aflossing van de ontstane schulden. Als de schuldeisers ook met een gedeeltelijke aflossing van de schuld akkoord gaan, zijn de schulden eenvoudiger op te lossen. De gemeente kan de schulden ook bundelen en de schuld overnemen (=schuldsanering).

Wanneer kom je in het wettelijke traject?

Het minnelijke traject heeft de voorkeur, maar het treffen van een regeling wil niet altijd lukken. In dat geval kun je via de rechter in het wettelijke traject terechtkomen. De rechter beslist wat de volgende stappen zijn.

Wat houdt budgetbeheer in?

In dat geval heb je zelf geen beschikking meer over het inkomen. Een ander krijgt het beheer over de geldzaken. Het doel is uiteraard om de achterstanden weer in te lopen en het niet opnieuw laten ontstaan van nieuwe schulden.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 12-11-2019. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.