Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 030-6590800
  • vanhaarlem@uwfinancieeladviseur.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

  •  030-6590800

Doorlopend krediet steeds meer omstreden

De ABN Amro is gestopt met het aanbieden van doorlopende kredieten. De vraag ernaar nam af, want een doorlopend krediet heeft een groot nadeel.

Een doorlopend krediet is een lening waarin je bedragen die al zijn afbetaald weer kunt opnemen. Het is dus eigenlijk een doorlopende schuld. Deze leenvorm is minder vaak gekozen in vergelijking met een persoonlijke lening. Want een doorlopend krediet werkt ook het houden van schulden in de hand.
Waarom kun je beter niet kiezen voor een doorlopend krediet?

Wat is het gevaar?

Met een doorlopend krediet waar een deel op is afbetaald heb je altijd geld achter de hand. Dat klinkt als de oplossing om onverwachte uitgaven mee op te vangen, maar er kleven wel grote nadelen aan. De kosten zijn hoog door een naar verhouding hoge rente over het geleende bedrag. Een ander nadeel is het gemak om hoge schulden te houden.

Er is veel discipline nodig voor een doorlopend krediet

Met een doorlopend krediet is het verleidelijk om de lening niet af te lossen naar nul. Je kunt snel en eenvoudig extra bestedingsruimte creëren. Een extra bedrag van bijvoorbeeld 1.000 euro lenen geeft financiële ruimte en het heeft geen effect op de maandlasten. Je moet alleen weer langer rente betalen en aflossen op de schuld. Je moet sterk in de schoenen staan om de verleiding van het extra lenen te weerstaan.

Wat is het grote verschil met een persoonlijke lening?

In de manier van aflossen van de schuld zit een verschil, maar vaak ook in het rentetarief. Een doorlopend krediet kost gemiddeld meer aan rente.
Met een persoonlijke lening maak je een vaste afspraak met een bank. Je lost de lening bijvoorbeeld weer af binnen een periode van vijf jaren. In een persoonlijke lening heb je ook niet de mogelijkheid om al afbetaalde bedragen weer op te nemen. Voor het aflossen zijn er vaste afspraken gemaakt waar jij je aan moet houden. En wat je ook doet, aan het einde van de looptijd is de schuld helemaal afgelost. 

Wat moet je doen met een doorlopend krediet?

Heb je een doorlopend krediet, maar wil je er eigenlijk vanaf? Dan kun je de schuld over het algemeen in één keer aflossen. Want dat is dan wel weer een gemak van het 'doorlopende krediet'.
Alhoewel dat meestal geen optie zal zijn, want daarvoor moeten de middelen dan wel aanwezig zijn.
Wat wèl interessant kan zijn is de schuld oversluiten naar een andere bank, omdat daar de rente lager kan zijn. Als de nieuwe bank een lagere rente rekent, kun je ook weer sneller van de schuld afkomen.
En wil je echt op zeker spelen, dan kun je overwegen het doorlopend krediet te vervangen door een persoonlijke lening. Dan weet je precies waar je aan toe bent. 


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 17-12-2019. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.