Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 030-6590800
  • vanhaarlem@uwfinancieeladviseur.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

  •  030-6590800

Hoe vraag ik zorgtoeslag aan?

Tot een bepaald inkomen heb je recht op zorgtoeslag. Het recht wordt afgestemd op jouw inkomen. Hoe vraag je zorgtoeslag aan? 

Het afsluiten van de zorgverzekering is verplicht. Om de hoogte van de premie voor de zorgverzekering te dempen, hebben verzekerden met een relatief laag inkomen recht op zorgtoeslag. Deze tegemoetkoming moet je wel zelf aanvragen. Je kunt de zorgtoeslag nog aanvragen tot september van het opvolgende jaar. Heb je het dan nog niet aangevraagd? Dan vervallen je rechten.

Met een inkomen vanaf ruim 30.000 euro heb je geen recht meer op zorgtoeslag.​ 

Op hoeveel zorgtoeslag heb je recht?

De zorgtoeslag is verhoogd in 2020. Een alleenstaande heeft recht op een maximale tegemoetkoming van 99 euro per maand. Voor partners geldt een maximum van 199 euro. Met een inkomen van ruim 21.000 euro heb je recht op de maximale toeslag. Naarmate het inkomen hoger is, zakt de hoogte van de zorgtoeslag. Met een inkomen vanaf ruim 30.000 euro heb je geen recht meer op zorgtoeslag. 

Hoe gaat het aanvragen van zorgtoeslag?

Via de website van de Belastingdienst kun je zorgtoeslag en andere toeslagen aanvragen. In eerste instantie kun je een proefberekening maken. Voor een proefberekening heb je een schatting van het inkomen in 2020 nodig. Vervolgens kun je via de website doorklikken naar ‘Mijn toeslagen’. Hier kun je inloggen met DigiD en de zorgtoeslag aanvragen. 

De hoogte van de zorgtoeslag aanpassen

Door een stijging of een daling van het inkomen kan de te ontvangen zorgtoeslag te hoog of juist te laag zijn. Als het te hoog is, moet je over de belastingaangifte over het jaar 2020 het teveel ontvangen bedrag terugbetalen aan de Belastingdienst. Een kleine afwijking kan al zorgen voor een terug te betalen bedrag van honderden euro’s. Bij een te lage zorgtoeslag krijg je dus niet waar je recht op hebt. Tot september 2021 heb je de tijd om het tekort over 2020 alsnog aan te vragen. 

Waar kun je nog meer toeslagen voor aanvragen?

Naast de zorgtoeslag zijn er nog drie toeslagen waar je recht op kunt hebben. Het gaat om de volgende:

  • Huurtoeslag
  • Kindgebonden budget
  • Kinderopvangtoeslag 

Op huurtoeslag kun je recht hebben als je huur in 2020 niet hoger is dan 737,14 euro per maand. Uiteraard is het recht ook afhankelijk van de hoogte van het inkomen. Het kindgebonden budget hoef je normaal gesproken niet zelf aan te vragen. Hier heb je automatisch recht op en de Belastingdienst past het voordeel gelijk toe. Kinderopvangtoeslag heb je recht op als je voor de kinderen gebruik maakt van kinderopvang. Uiteraard zijn hier ook weer voorwaarden aan verbonden om recht te hebben op een tegemoetkoming.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 07-01-2020. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.