Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 030-6590800
  • vanhaarlem@uwfinancieeladviseur.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

  •  030-6590800

Waarom hanteren verzekeraars een eigen risico?

In veel schadeverzekeringen zit een eigen risico verwerkt. Waarom zijn verzekeraars hier een grote voorstander van? Kun je ook zonder eigen risico verzekeren?

Bijvoorbeeld in de autoverzekering en de opstalverzekering zit vaak een eigen risico ingebouwd. Dit is een deel van de schade die je zelf betaalt. Pas als de schade boven het eigen risico uitkomt, betaalt de verzekeraar de herstelkosten van de schade. Het hanteren van een eigen risico biedt meerdere voordelen voor een verzekeraar. Een aantal belangrijke voordelen voor de verzekeraar lichten wij toe.

| Door de lagere schadelast kunnen de verzekeraars de premies lager houden.​


Minder schadelasten voor verzekeraars

Een eigen risico zorgt er natuurlijk voor dat de schadelast van een verzekeraar lager uitvalt. De verzekerden nemen een deel van het risico voor hun eigen rekening. Door de lagere schadelast kunnen de verzekeraars de premies lager houden.

Een eigen risico is een drempel om te claimen

Als je een deel van de schade zelf betaalt, word je eigenlijk ontmoedigd om een relatief kleine schade in te dienen. Je hebt bijvoorbeeld een schade aan je inboedel van 200 euro. In de inboedelverzekering is een eigen risico van 150 euro. Doordat verzekerden een groot deel van de schade zelf betalen, zullen ze eerder besluiten om de schade toch niet in te dienen.

Minder kosten voor de schadebehandeling

Kleine schades worden niet meer ingediend bij de verzekeraars. Bij het indienen van een schade van bijvoorbeeld 50 euro, zijn de kosten voor het afwikkelen van de schade hoger dan het schadebedrag. Denk alleen maar aan de personeelskosten voor het behandelen van een schade. Een eigen risico zorgt ervoor dat verzekeraars minder schades ter behandeling krijgen, dus komen er ook minder kosten op het bordje van de verzekeraars.

Liever meer premie betalen?

Bij bepaalde verzekeraars kun je kiezen. Je kiest voor een eigen risico of een verzekering zonder een eigen risico, maar wel met een hogere premie. Andere verzekeraars geven deze keuze niet en bieden een verzekering met of zonder eigen risico aan. Heb je nu een verzekering met en wil je een 100 procent vergoeding bij schade? Dat kan. Wij kunnen een vergelijking maken met wat andere verzekeraars bieden.

Bij stormschade geldt een verhoogd eigen risico

Verzekeraars hanteren voor de inboedel- en de opstalverzekering vaak een aanvullend eigen risico bij schade door storm. Het verhoogde eigen risico bedraagt bij veel verzekeraars minimaal 225 euro en het kan oplopen tot 500 euro. De polisvoorwaarden van verzekeraars kunnen hierin sterk onderling verschillen.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 28-02-2020. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.