Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 030-6590800
  • vanhaarlem@uwfinancieeladviseur.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

  •  030-6590800

Een naheffing van de Belastingdienst voorkomen? Controleer de toeslagen

Ben je sinds 1 januari meer gaan verdienen en heb je recht op toeslagen? Bereken je rechten opnieuw ter voorkoming van een naheffing.

Had je in 2019 ook al recht op bijvoorbeeld de huurtoeslag of de zorgtoeslag? Door een gestegen inkomen kun je over het jaar 2020 teveel ontvangen aan toeslagen. Extra ontvangen is mooi meegenomen, maar het teveel ontvangen bedrag moet je uiteindelijk wel terugbetalen. Over een jaar gerekend kan het over een terugbetaling van honderden euro’s gaan. Hoe voorkom je dat?

Uit de rekenhulp komt het bedrag waar je maandelijks recht op hebt. ​

 

Hoe pas je toeslagen aan?

Op toeslagen.nl kun je eerst een proefberekening maken. Je vult jouw geboortedatum in en je beantwoord de aanvullende vragen over bijvoorbeeld de hoogte van het inkomen en de hoogte van je vermogen. Afhankelijk van de soort toeslag waar je een berekening voor maakt krijg je ook nog vragen over je huurhuis en over de leeftijd van de kinderen. Uit de rekenhulp komt het bedrag waar je maandelijks recht op hebt. In hetzelfde scherm kun je vervolgens doorklikken naar ‘Mijn toeslagen’ voor het aanvragen of het wijzigen van de toeslagen waar je recht op hebt.

De nieuwe aanvraag overschrijft de oude

Door het indienen van een nieuwe aanvraag worden de oude rechten op toeslagen overschreven. Op deze manier wijzig je dus jouw rechten. Het aanvragen van toeslagen kun je vergelijken met het indienen van een aangifte, maar het is wel veel eenvoudiger.

Hoe wordt de naheffing verrekend?

De naheffing loopt via de jaarlijkse belastingaangifte inkomstenbelasting. De aangifte over het jaar 2020 moet je uiterlijk 1 mei 2021 indienen. Vervolgens kun je er vanuit gaan dat je het teveel ontvangen bedrag in de zomer van 2021 moet terugbetalen.

Zorg dat je krijgt waar je recht op hebt

De hoogte van de toeslagen is hoofdzakelijk afhankelijk van de hoogte van jouw inkomen. Door een sterke stijging van het inkomen kan het gebeuren dat je nog steeds toeslagen ontvangt, maar eigenlijk heb je er geen recht meer op. Het kan ook andersom. Je verliest bijvoorbeeld jouw baan waardoor het inkomen sterk zakt. Je had geen recht op toeslagen, maar door het lagere inkomen heb je er nu wel recht op. Door het meerdere keren per jaar controleren van de toeslagen kun je voorkomen dat je teveel of te weinig toeslagen ontvangt.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 04-03-2020. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.