Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 030-6590800
  • vanhaarlem@uwfinancieeladviseur.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

  •  030-6590800

Blijft het sparen gratis?

De hoogte van de spaarrente valt bij alle banken erg tegen. De vraag is nu of het sparen ook in de toekomst gratis blijft.

Al jaren zien we de hoogte van de spaarrente zakken. Het overstappen naar een andere bank heeft nauwelijks zin, want het maakt niet zoveel uit of je 0,01 procent aan rente ontvangt of 0,03 procent. Naar verwachting blijft de spaarrente nog lange tijd laag, maar hebben banken ook plannen om een negatieve spaarrente te rekenen? Moet je dus betalen om te mogen sparen?

Er zijn al banken die een negatieve spaarrente rekenen

Er zijn al meerdere banken die geen spaarrente meer geven of zelfs een rente in rekening brengen bij spaarders, maar de meeste spaarders betalen geen rente aan de bank. Dat komt doordat de banken voor de gemiddelde spaarder geen negatieve spaarrente in rekening brengt. De volgende banken brengen een negatieve spaarrente in rekening volgens de Consumentenbond:
  • ING – Over spaargeld boven de 2,5 miljoen euro betaal je 0,5 procent
  • ABN Amro – Ook 0,5 procent over een saldo vanaf 2,5 miljoen euro
  • Rabobank – 0,5 procent over een saldo vanaf 1 miljoen euro
  • Van Lanschot – 0,2 procent vanaf een saldo van 2,5 miljoen euro en 0,5 procent over spaargeld boven 5 miljoen euro

Ongeveer 4 procent  kiest voor het energiezuiniger maken van het huis.​

Wat gaan Nederlanders doen als het sparen geld kost?

De Consumentenbond heeft dit onderzocht onder 7.000 panelleden. De meeste spaarders (23 procent) stappen in dat geval over naar een bank die geen negatieve rente rekent. Er zijn ook spaarders die overwegen om het geld dan anders te besteden of anders weg te zetten. Van de ondervraagden kiest 11 procent voor het beleggen als alternatief en 10 procent gaat geld gebruiken voor het aflossen van de hypotheek. Ongeveer 4 procent  kiest voor het energiezuiniger maken van het huis. Niet iedereen onderneemt actie, want 16 procent laat zich niet beïnvloeden door een negatieve spaarrente.

20 procent van de ondervraagden gaat het spaargeld thuis bewaren

Een op de vijf ondervraagden gaat het spaargeld thuis bewaren als ze ervoor moeten betalen. Dat is zeker niet aan te raden. Het is namelijk niet veilig. Het geld kan worden gestolen, maar het kan ook verloren gaan door een brand. De inboedelverzekering biedt maar beperkt dekking voor contant geld, dus thuis bewaren is de slechtste optie.

Het rekenen van een negatieve spaarrente verbieden

Er gaan stemmen op om het rekenen van een negatieve spaarrente te verbieden, maar daar heeft de politiek niet voor gekozen. Ze hebben aangegeven dat een negatieve spaarrente ongewenst is, maar een verbod komt er (nog) niet. De politiek vertrouwt er namelijk op dat banken voor de gewone spaarder geen negatieve rente gaan rekenen. Gaan ze dat wel doen? Dan komt er mogelijk alsnog een verbod.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 22-04-2020. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.