Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 030-6590800
  • vanhaarlem@uwfinancieeladviseur.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

  •  030-6590800

Niet op vakantie door corona – Kiezen voor voucher of geld terug?

Heb je een vakantie geboekt voor de komende maanden? Zeer waarschijnlijk gaat deze niet door. Krijg je jouw geld terug van de reisorganisatie?

Reisorganisaties hebben het zwaar door de coronacrisis. Nieuwe reizen worden niet meer geboekt en al geboekte reizen worden niet meer betaald en zelfs geannuleerd. Het liefst wil je het geld terug dat je al betaald hebt, maar daar kunnen de reisorganisaties vaak niet aan voldoen. Ze hebben het geld namelijk niet. Ze hebben al kosten gemaakt die ze ook niet meer terug kunnen halen. Met een voucher kun je de geboekte reis later alsnog afnemen, maar let goed op de voorwaarden.

Als de reisorganisatie de reis annuleert, heb je recht op een compensatie.​

 

Kun je een beroep doen op de annuleringsverzekering?

Helaas zal dat in veruit de meeste gevallen niet lukken. De meeste verzekeraars hanteren namelijk een uitsluiting voor annuleren door virussen. Ook de reisverzekering zal geen uitkomst bieden als jouw reis niet door kan gaan. Op eigen houtje de reis annuleren kan tot gevolg hebben dat je de aanbetaalde reissom kwijt bent. Als je nog de tijd hebt kun je beter wachten op de oplossing die reisorganisaties bieden. Als de reisorganisatie de reis annuleert, heb je recht op een compensatie.

Heb je niet via een reisorganisatie geboekt maar zelf je tickets en accommodatie geregeld? In dat geval moet je zelf een poging doen om nog (een deel) van de kosten terug te halen.

Moet je akkoord gaan met een voucher?

Bij het annuleren van een pakketreis door de organisatie zelf, krijg je normaal gesproken de reissom weer terug. Hiertoe zijn reisorganisaties verplicht, maar door de coronacrisis is er sprake van een bijzondere situatie. Om faillissement van reisorganisaties te voorkomen heeft de Stichting Garantiefonds Reisgelden in samenwerking met de ANVR in maart de corona-voucher in het leven geroepen. Deze voucher komt in de plaats van een restitutie van het geld. Het initiatief wordt gesteund door de ACM en de minister van Economische Zaken.

In principe kun je de voucher weigeren

Volgens de wet heb je recht op je geld terug. De voucher is een crisismaatregel om te voorkomen dat reisorganisaties failliet gaan. Als je de voucher weigert, moet de reisorganisatie jou je geld terugstorten. Houd er in dat geval wel rekening mee dat het lange tijd kan duren. Het is ook nog maar de vraag of je echt een restitutie krijgt. Bij een faillissement kun je jouw geld deels of volledig kwijt zijn. Er is een grote kans op een faillissement als klanten massaal de voucher weigeren en geld terugeisen. Nu maar hopen dat Nederlanders massaal akkoord gaan met een voucher.

Zeer waarschijnlijk kunnen de vakanties in de zomer niet doorgaan. De komende maanden zal blijken wat de gevolgen zijn voor de reisorganisaties.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 29-04-2020. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.