Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 030-6590800
  • vanhaarlem@uwfinancieeladviseur.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

  •  030-6590800

Waar wordt het vakantiegeld aan uitgegeven?

De meeste werknemers hebben het vakantiegeld weer ontvangen. Wat gaan we ermee doen dit jaar? Heeft de coronacrisis hier ook nog effect op?

Niet iedereen die normaal gesproken vakantiegeld krijgt, ontvangt het dit jaar ook. Door de coronacrisis krijgt een half miljoen werknemers het dit jaar niet. Daarnaast zijn er ook nog werknemers die het later in het jaar ontvangen. Dit blijkt uit een onderzoek van werknemersvakbond CNV. De vakbond is het er niet mee eens dat werknemers niets krijgen, omdat vakantiegeld een wettelijk recht is. Daar is het laatste woord waarschijnlijk nog niet over gesproken.

Vier op de tien geeft aan dat het geld naar de spaarrekening gaat.​

 

Waar geven de werknemers het geld aan uit?

Het vakantiegeld is een extraatje voor de zomermaanden, maar werknemers geven aan het nu vooral te willen sparen. Er worden economisch zware tijden verwacht, dus extra geld achter de hand hebben is prettig. Volgens onderzoek van VPNdiensten.nl geeft twee op de drie werknemers aan het vakantiegeld voorlopig te reserveren. Vier op de tien geeft aan dat het geld naar de spaarrekening gaat.

Vooral mannen kiezen voor een extra buffer

Bijna de helft van de ondervraagde mannen gebruikt het vakantiegeld om te sparen. Onder de vrouwen gaat het om 37 procent van de ondervraagden. Vooral als je weinig geld achter de hand hebt, is het aanvullen van het spaarsaldo verstandig. Niemand kan zeggen hoe zwaar de coronacrisis wordt en hoe lang het gaat duren. Zet het geld ook daadwerkelijk op een spaarrekening. Niet voor het rendement, want de spaarrente is bijna nul. Maar door het apart zetten van spaargeld geef je het ook minder gemakkelijk uit.

Waar werd het vakantiegeld in 2019 aan uitgegeven?

In 2019 heeft het Nibud onderzocht waar werknemers het vakantiegeld aan besteden. De populairste besteding was de vakantie, namelijk 43 procent van de ondervraagden. Ook in 2019 was sparen al een populaire bestemming. Ongeveer 38 procent van de werknemers zette het geld op een spaarrekening. Bijna 20 procent liet het uitkeren op de betaalrekening en gebruikte het geld tijdelijk als extraatje. Het werd dan uitgegeven zonder dat het geld een speciale bestemming heeft gekregen. Ook werd het vakantiegeld veelvuldig gebruikt voor het aflossen van schulden, namelijk bij 18 procent van de ondervraagden.

Werknemers zullen dit jaar minder geld uitgeven aan vakanties, want het vieren van vakantie in het buitenland is nog niet zo vanzelfsprekend. Binnen de landsgrenzen op vakantie kan met beperkingen, maar in vergelijking met voorgaande jaren zullen minder Nederlanders op vakantie gaan.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 03-06-2020. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.