Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 030-6590800
  • vanhaarlem@uwfinancieeladviseur.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

  •  030-6590800

Dit jaar niet extra aflossen maar de buffer verhogen

Los je jaarlijks extra af op de hypotheek? Misschien is het dit jaar verstandig om het extra aflossen een jaar over te slaan.

Er wordt gesproken over een zware economische crisis die mogelijk de kredietcrisis van ruim 10 jaar geleden overtreft. Ook als je nu nog een baan hebt of een goedlopende onderneming, weet je niet of het de komende maanden of jaren gaat veranderen. De coronacrisis is sinds maart vooral zwaar geweest voor bepaalde sectoren, maar dat wil nog niet zeggen dat de goedlopende sectoren buiten schot blijven.

Het feit dat spaargeld nu niets oplevert is nu van ondergeschikt belang.​

 

Aflossen in plaats van geld sparen?

Tot het uitbreken van het coronavirus was het extra aflossen op de hypotheek een populaire besteding van geld. Op een spaarrekening krijg je nauwelijks nog rente en door het aflossen kun je juist besparen op de maandlasten. Vooral voor de huiseigenaren die naar verhouding nog met een hoge hypotheekrente zitten, is het extra aflossen in sommige gevallen rendabel. Door de coronacrisis hangt de vlag er nu toch anders bij. Huiseigenaren kunnen het geld dat ze anders gebruiken voor het extra aflossen nu beter reserveren. Het feit dat spaargeld nu niets oplevert is nu van ondergeschikt belang.

Hoe lang houdt de coronacrisis aan?

Dat is inderdaad een belangrijke vraag die helaas niet te beantwoorden is. In de eerste maanden na het uitbreken van het coronavirus deed de overheid er nog alles aan om de financiële klappen voor consumenten en bedrijven deels op te vangen. Zodra de hulp stopt zal pas blijken wat de echte gevolgen zijn. De overheid kan onze economie niet nog maanden zwaar blijven ondersteunen. Zodra de ondersteuning stopt, moet onze economie het weer op eigen kracht doen. Wat we kunnen verwachten kan niemand voorspellen.

Waarom niet kiezen voor lagere hypotheeklasten door extra aflossen?

Het extra aflossen heeft zeker voordelen voor jouw financiële toekomst. Na iedere aflossing dalen jouw hypotheeklasten, maar het effect kan niet op tegen het achter de hand hebben van een extra kapitaal voor de komende maanden of jaren. In een voorbeeld laten we dit zien.

 

Een stel heeft een aflossingsvrije hypotheek van 75.000 euro waarvoor ze een hypotheekrente van 3,6 procent betalen. Ze overwegen om 10.000 euro van het spaarkapitaal te gebruiken voor het aflossen van een deel van de hypotheek. Dit zorgt voor een besparing op de maandlasten van:

10.000 euro x 3,6 procent = 360 euro / 12 = 30 euro per maand.

Als ze niet aflossen, hebben ze 10.000 euro achter de hand om vrij te besteden. Tijdens een crisis heb je hier meer aan dan aan een besparing van 30 euro per maand.

Na de crisis alsnog de buffer gebruiken voor het aflossen

Vallen de financiële gevolgen van de crisis mee voor jou? Dan kun je er alsnog voor kiezen om weer extra af te lossen. Vaak geldt er wel een maximumbedrag dat je jaarlijks af mag lossen, maar het maximum is hoog. In veel hypotheken bedraagt het maximum namelijk 10 procent van de oorspronkelijke hypotheekschuld.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 12-06-2020. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.