Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 030-6590800
  • vanhaarlem@uwfinancieeladviseur.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

  •  030-6590800

Nederlanders sparen extra door corona

Tijdens crisisjaren gaan Nederlanders extra sparen, en dat blijkt ook tijdens de coronacrisis. In de maand april hebben we 3,8 miljard euro op spaarrekeningen gezet.

In slechtere tijden, of als er slechtere tijden aankomen, sparen we massaal. In de afgelopen 10 jaren boekten we gemiddeld 440 miljoen euro over naar spaarrekeningen in de maand april, maar dit jaar dus ruim het achtvoudige. Het gaat om netto toevoegingen, dus de opnames zijn verrekend met de stortingen op de spaarrekeningen.

In december 2019 namen Nederlanders juist 1,8 miljard euro op.​

 

Normaal is mei de maand waarin we veel sparen

In de maand mei krijgen de meeste werknemers het vakantiegeld gestort. Dat zagen we voorgaande jaren ook aan de netto toevoeging aan de spaarrekeningen. In mei 2019 spaarden we 6,2 miljard euro. De maand waarin we het minst sparen is december. De opnames overtreffen namelijk het toegevoegde bedrag aan spaargeld. In december 2019 namen Nederlanders juist 1,8 miljard euro op.

Waardoor sparen we meer?

Enerzijds reserveren we voor economisch nog slechtere tijden. Anderzijds zijn er ook uitgaven die wegvallen. We gaan niet massaal op zomervakantie naar het Zuiden. Ook het uitgaansleven heeft tijden stilgelegen.

Helaas is niet iedereen in de positie om te sparen

Als het inkomen wegvalt ligt de situatie volledig anders. Het spaargeld wordt dan gebruikt om van rond te komen. Mogelijk bestaat er recht op compensatie vanuit de regelingen van de overheid, maar het gaat om een tegemoetkoming waar het financiële leed niet volledig door verdwijnt.

Het oppotten van geld is slecht voor de economie

Extra spaargeld opbouwen door minder uit te geven is goed voor je eigen financiële huishouding, maar niet voor de Nederlandse schatkist. Het zal de economie ten goede komen als wij ons geld laten rollen, maar dat is natuurlijk geen reden om geld uit te geven. Je gaat in je eentje de economie niet redden en niemand is er bij gebaat als je zelf financiële zorgen krijgt. Doe vooral wat goed is voor je eigen portemonnee.

Helaas krijg je geen rendement

In 2008 is de vorige crisis ontstaan, namelijk de kredietcrisis. Toen gingen we ook ons geld oppotten, maar toen kon je nog echt rendement maken. Er waren toen zelfs banken die een spaarrente boden boven de 5 procent. Op dit moment zijn de spaarrentes bijna nul. Rendement maken op spaargeld kun je dus wel vergeten. Door inflatie wordt het geld steeds minder waard. Deze waardedaling kon je in het verleden nog deels opvangen met spaarrente, maar dat moet je nu voor lief nemen.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 17-06-2020. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.