Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 030-6590800
  • vanhaarlem@uwfinancieeladviseur.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

  •  030-6590800

Ruil je doorlopend krediet in

Heb je een doorlopend krediet? Deze kun je beter inruilen voor een persoonlijke lening. Wat zijn de nadelen van een doorlopend krediet?

Een doorlopend krediet is een lening waarin je steeds weer extra bedragen kunt opnemen. Het bedrag dat afbetaald is, kun je later weer opnemen. Deze lening biedt gemak, maar heeft ook een keerzijde. Het is niet voor niets dat de persoonlijke lening tegenwoordig de voorkeur heeft boven een doorlopend krediet. Met een persoonlijke lening los je de schuld namelijk zo snel mogelijk weer af. De grootste nadelen van een doorlopend krediet lichten we toe.

Het gevolg is dat je iedere maand minder aflost op de openstaande schuld​.

 

De rente stijgt

De rentes zijn laag op dit moment, maar ze kunnen de komende maanden sterk stijgen. De rente in een doorlopend krediet is variabel. Dus zodra de rente stijgt ga je meer betalen aan rente. Een groter deel van het maandelijks betaalde bedrag gaat hierdoor op aan rentelasten. Het gevolg is dat je iedere maand minder aflost op de openstaande schuld. De bedoeling van een krediet is juist om de schuld zo snel mogelijk in te lossen. Als de rentes de komende maanden sterk gaan stijgen, ben je dus onvoordelig uit.

Doorlopend krediet brengt extra gevaar met zich mee

In de lening afgeloste bedragen kun je eenvoudig weer opnemen. Dat is een voordeel, maar ook gelijk een nadeel. Je hebt geen stok achter de deur om zo snel mogelijk weer van de schuld af te komen. Zodra de lening is afbetaald, kun je het geld dat je anders kwijt bent aan de lening gaan sparen. Zo voorkom je dat je in de toekomst weer een lening moet afsluiten.

Doorlopende kredieten hebben vaak een lange looptijd

Een doorlopend krediet kom je moeilijk weer van af. Je kunt de schuld in één keer afbetalen, maar in de praktijk blijkt dat particulieren vaak weer moeilijk van deze lening afkomen. Het steeds weer extra op kunnen nemen zorgt ervoor dat er een bodemloze put ontstaat. Zodra er weer bestedingsruimte komt, is er waarschijnlijk ook wel weer een financiële noodzaak om toch weer een extra bedrag op te nemen.

Liever één goedkope lening dan meerdere kleine leningen

Onder de noemer doorlopend krediet kun je bijvoorbeeld ook creditcards en het rood kunnen staan op de betaalrekening meetellen. De kosten voor deze leningen zijn zeer hoog. Je kunt beter één persoonlijke lening afsluiten en daarmee in één keer alle kleinere kredieten afbetalen. Het voordeel van één grotere lening is ook nog dat je recht hebt op een lagere rente.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 08-07-2020. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.