Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 030-6590800
  • vanhaarlem@uwfinancieeladviseur.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

  •  030-6590800

De hypotheekrente stijgt – Gewoon mijn rentevast periode uitzitten?

Vóór de coronacrisis waren de hypotheekrentes al licht aan het stijgen. Het uitbreken van de crisis kan op langere termijn zorgen voor een verdere stijging.

Al jaren zijn de hypotheekrentes aan het dalen. Daar moest natuurlijk een keer een eind aan komen, en dat moment lijkt daar. Er zijn banken met verhogingen van maar 0,02 procentpunt, maar verhogingen van meer dan 0,5 procentpunt komen ook voor. Het gaat optisch om kleine verhogingen, maar in maandlasten kan het een groot verschil maken. Mogelijk zelfs gedurende een periode van tientallen jaren. Ook als je al een hypotheek hebt kun je nu nog profiteren van de lage hypotheekrentes. Wij leggen graag uit hoe.

Door het openbreken van je hypotheek kun je profiteren van de nog steeds lage hypotheekrentes.​

 

Je kunt jouw hypotheek oversluiten

Bij het afsluiten van een hypotheek kun je de hypotheekrente voor een bepaalde periode vastzetten. Dit wordt de rentevast periode genoemd. Op deze manier heb je geen last van renteverhogingen en geen baat bij renteverlagingen. Je hebt nu bijvoorbeeld een rente boven de 3%. Door het openbreken van je hypotheek kun je profiteren van de nog steeds lage hypotheekrentes. Waarschijnlijk ben je wel een boeterente verschuldigd, maar onder de streep kan het vaak uit. Ondanks de boeterente dalen jouw maandlasten in veel gevallen.

Of gewoon de rentevast periode uitzitten

Stel, je hebt nog een rentevast periode van vijf jaar. Na deze periode kun je de hypotheekrente weer voor een langere periode vastzetten. Maar bij een verdere rentestijging kun je over vijf jaar een veel hogere hypotheekrente krijgen in de nieuwe rentevast periode. Bij een verschil van 0,6% gerekend over €100.000, hebben we het over een verschil in maandlasten van €50. Met een hypotheek van €200.000 betaal je dus onnodig €100 per maand extra. De rentevast periode uitzitten is een optie, maar dan mag je hopen dat de hypotheekrentes niet sterk gaan stijgen.

Stem je hypotheek ook weer af op jouw wensen en doelen

Je kunt vastzitten in een hypotheek waar je eigenlijk niet meer blij mee bent. Je hebt bijvoorbeeld een aflossingsvrije hypotheek waar je graag vanaf wilt. Door het oversluiten van je hypotheek profiteer je van de lage hypotheekrentes en je kunt de hypotheek ook weer afstemmen op jouw wensen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de hypotheek volledig is afbetaald op het moment dat je met pensioen gaat. Vooral als je te maken krijgt met een pensioentekort.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 10-07-2020. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.