Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 030-6590800
  • vanhaarlem@uwfinancieeladviseur.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

  •  030-6590800

Kiezen voor de aflossingsvrije hypotheek

Je kunt voor een nieuwe hypotheek nog steeds kiezen voor de aflossingsvrije hypotheek. Deze keuze heeft wel gevolgen. Is het ook verstandig?

Van de betaalde hypotheekrente krijg je een deel terug van de Belastingdienst. Sinds 2013 is er wel een extra voorwaarde toegevoegd. In de hypotheek moet een aflossing zijn ingebouwd waardoor de hypotheek na 30 jaar volledig is afbetaald. Met nog een hypotheek van vóór 2013 gelden er ruimere regels. Hierdoor geeft de in het verleden afgesloten aflossingsvrije hypotheek nog steeds recht op hypotheekrenteaftrek.

Een groot nadeel is dat je niet aflost op de hypotheekschuld. ​

 

Kiezen voor een aflossingsvrije hypotheek

Voor een nieuwe hypotheek kiezen voor een aflossingsvrije hypotheek heeft tot gevolg dat je de hypotheekrenteaftrek verliest. Je wordt door de regeling van de hypotheekrenteaftrek gestimuleerd om te kiezen voor de annuïteitenhypotheek of de lineaire hypotheek. Toch kiezen voor de aflossingsvrije hypotheek heeft als voordeel dat de maandlasten lager uitpakken. Een groot nadeel is dat je niet aflost op de hypotheekschuld. Aan de hand van twee berekeningen laten we het verschil in maandlasten zien.

Voorbeeld 1 – Kiezen voor een lineaire hypotheek

Je sluit een hypotheek af voor een bedrag van 216.000 euro met een looptijd van 30 jaar. De hypotheekrente bedraagt 1,75 procent. Wat betaal je de eerste maand aan maandlasten?

216.000 euro / 360 maanden = 600 euro per maand betaal je aan aflossing

216.000 x 1,75 procent = 3.780 / 12 = 315 euro per maand betaal je aan rente

Totaal: 915 euro per maand

Voorbeeld  2 – Om de lasten te drukken kies je deels voor een aflossingsvrije hypotheek

Voor de rest gaan we van dezelfde onderdelen uit als in voorbeeld 1

Je sluit de volgende hypotheek af:

·         108.000 euro in een lineaire hypotheek

·         108.000 euro in een aflossingsvrije hypotheek

De aflossing in de eerste maand bedraagt: 108.000 / 360 = 300 euro per maand

De rente komt net als in voorbeeld 1 uit op 315 euro per maand

In totaal dus: 615 euro per maand

De maandlasten zijn in voorbeeld 2 dus 300 euro lager. Het nadeel van voorbeeld 2 is dat de betaalde hypotheekrente niet aftrekbaar is. Door de lage rente vallen de gevolgen mee.

Toch is de aflossingsvrije hypotheek geen aanrader

Er kleven grote nadelen aan de aflossingsvrije hypotheek . Uitgaande van onze voorbeelden is de gedeeltelijk aflossingsvrije hypotheek 300 euro goedkoper in de eerste maand. In de loop der jaren wordt het maandelijkse voordeel ten opzichte van de lineaire hypotheek steeds kleiner. Doordat de hypotheek maximaal blijft in de aflossingsvrije hypotheek, zakken deze hypotheeklasten niet. Het grootste nadeel is het niet aflossen op de hypotheekschuld in deze hypotheekvorm. Op de einddatum van de hypotheek bestaat de aflossingsvrije hypotheek van 108.000 euro nog steeds.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 07-08-2020. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.