Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 030-6590800
  • vanhaarlem@uwfinancieeladviseur.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

  •  030-6590800

Hoe betaal je belasting over je spaargeld?

Over je vermogen reken je af met de Belastingdienst, maar hoe wordt de belasting eigenlijk verrekend? Kan het hebben van spaargeld nog wel uit?

Nog steeds blijven Nederlanders flink sparen, maar het levert geen rente meer op. De belastingheffing over het spaargeld gaat wel gewoon door ondanks de lage rente. De hoogte van de belastingheffing is afhankelijk van de omvang van je vermogen.

Over het jaar 2020 betaal je belasting over jouw vermogen op de eerste dag van het jaar. ​

 

De hoogte van je vermogen op 1 januari is bepalend

Op 1 januari stelt de Belastingdienst vast hoe groot jouw vermogen is. Je vermogen bestaat uit je spaargeld, maar bijvoorbeeld ook uit geïnvesteerd geld in aandelen, onroerend goed (behalve de eigen woning) en andere waardevolle bezittingen. Over het jaar 2020 betaal je belasting over jouw vermogen op de eerste dag van het jaar. Je betaalt hier ook belasting over als je een groot deel van het vermogen weer uitgeeft op bijvoorbeeld 2 januari. 1 januari wordt ook wel de peildatum genoemd.

Hoe brengt de Belastingdienst de heffing in rekening?

Over het jaar 2020 moet je aangifte inkomstenbelasting vóór 1 mei 2021 binnen zijn. De heffing over het spaargeld, de zogenaamde vermogensrendementsheffing, is een onderdeel van deze belastingaangifte. In de voor ingevulde aangifte vermeld de Belastingdienst al de hoogte van je ingeschatte vermogen.

Hoe zwaar is de heffing over het spaargeld?

Het is geen zware heffing, maar wel een jaarlijks terugkerende. Jaren geleden is de heffing verlaagd door de toen al lage spaarrentes. Per belastingplichtige geldt een vrijstelling van 30.846 euro. Partners hebben dus gezamenlijk een vrijstelling van 61.692 euro. Over het meerdere betaal je belasting. Komt het meerdere niet boven de 72.797 euro uit? Dan bedraagt de heffing 0,54 procent. Over het meerdere betaal je 1,27 tot 1,60 procent heffing.

Voorbeeldberekening

Een echtpaar had op 1 januari 2020 gezamenlijk een spaarvermogen van 100.000 euro en nog een beleggingsrekening met hierop 25.000 euro. Het is vrij besteedbaar geld. De heffing hierover bedraagt:

125.000 – 61.692 = 63.308 euro x 0,54 procent = 341 euro aan heffing (afgerond naar beneden).

Hoe kun je heffing over je spaargeld voorkomen?

Zolang je het vermogen bezit betaal je er belasting over. Ook als je het geld niet op de bank hebt staan maar in huis bewaart, betaal je er nog steeds belasting over. Je kunt de heffing dus niet op een creatieve manier verlagen of voorkomen. Je kunt wel een deel van het geld gebruiken voor het deels aflossen van de hypotheek, maar het nadeel is dat je dat geld later niet weer eenvoudig uit het huis kunt halen. Of je gebruikt een deel van het geld voor het aanvullen van je pensioeninkomsten. Over deze mogelijkheid kan jouw financieel adviseur jou alles vertellen.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 07-10-2020. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.