Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 030-6590800
  • vanhaarlem@uwfinancieeladviseur.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

  •  030-6590800

Huurhuizen zijn extreem veel duurder geworden

Veel huurders hebben maandelijks weer minder te besteden. De huren zijn in juli namelijk met gemiddeld meer dan 2,9 procent gestegen, meldt het CBS.

Nederlanders geven meer uit aan woonlasten. Dat komt door gestegen huizenprijzen en door een stijgende huurlast. We geven een steeds groter deel van ons inkomen uit aan woonlasten. In 2015 is het onderzocht en gaven inwoners van Amsterdam 38,9 procent van het inkomen uit aan het wonen. Tegenwoordig is het percentage waarschijnlijk nog hoger, maar het landelijk gemiddelde zal veel lager liggen.

De mate van stijging is mede afhankelijk van de hoogte van de inflatie. Dit jaar komt de inflatie uit op 2,6 procent.​

In de afgelopen tien jaren zijn de huren sterk gestegen

Een huurstijging van 2,9 procent is fors, maar in de afgelopen tien jaren zijn er al sterkere stijgingen gemeten door het CBS. In 2013 en 2014 zijn de huren gestegen met gemiddeld 4,7 en 4,4 procent. De mate van stijging is mede afhankelijk van de hoogte van de inflatie. Dit jaar komt de inflatie uit op 2,6 procent.

De huurstijgingen zijn ook hoog door inkomensafhankelijke toeslagen

Voor huurders in een sociale huurwoning kan de huur ook afhankelijk zijn van de hoogte van het inkomen. Met een inkomen boven 43.574 euro mogen de huren harder stijgen dan voor huurders met een lager inkomen. Voor deze huurders mocht de huur van de sociale huurwoning met maximaal 6,6 procent stijgen.

Een nog grotere stijging van de huren in de vrije sector

Huurhuizen waarvan de huur boven een bepaald bedrag ligt, worden vrije sector huurhuizen genoemd. Hiervan zijn de gemiddelde huurprijzen nog harder gestegen, namelijk met 3 procent. De stijging valt mee als we het vergelijken met 2019. Vorig jaar zijn de huren in de vrije sector met 3,3 procent gestegen.

De stijging is vooral hoog voor nieuwe huurders

Verhuurders die nieuwe huurders krijgen, verhogen de huren met veel grotere bedragen. In 2020 voeren verhuurders gemiddelde verhogingen door van 9,5 procent aan nieuwe huurders. Vorig jaar was deze verhoging iets lager, namelijk 8,2 procent. Dat wordt waarschijnlijk grotendeels veroorzaakt doordat er een nog groter tekort is aan woonruimte in grote delen van Nederland.

Vooral huurders in Rotterdam en Den Haag dragen een grotere verhoging

In Rotterdam zijn de huren met gemiddeld 4,1 procent gestegen. Hiermee is het de stad met de grootste gemiddelde huurverhoging. Op nummer twee staat Den Haag met een huurverhoging van 3,6 procent. Al meerdere jaren achter elkaar was Amsterdam de stad met de sterkste verhoging, maar met een stijging van 3,5 procent staat onze hoofdstad dit jaar op nummer drie.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 16-10-2020. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.